Sweet Tassa: Music of the Indian Caribbean Diaspora Pokaz filmu i spotkanie z autorem Dom Tramwajarza

25 stycznia 2022 @ 19:00 - 21:00

Zapraszamy na pokaz filmu i spotkanie z autorem „Sweet Tassa: Music of the Indian Caribbean Diaspora” Christopherem L. Ballengee
25.01.2022, godz. 19
Dom Tramwajarza, ul. Słowackiego 19/21, Pan Gar
Christopher L. Ballengee jest etnomuzykologiem i profesorem nadzwyczajnym muzyki w Anne Arundel Community College (Maryland, USA) zajmującym się badaniami nad Karaibami, Azją Południową oraz filmem etnograficznym i dokumentalnym. Ostatnie prace obejmują produkcję pełnometrażowego filmu dokumentalnego Sweet Tassa: Muzyka indyjskiej diaspory na Karaibach (2019) oraz przygotowywanego tomu edycji zatytułowanego Music, Sound and Documentary Film in the Global South (2022).
O filmie:
Sweet Tassa: muzyka diaspory indyjskiej na Karaibach.
Czas trwania: 58 minut
Przywieziony przez indentyfikowanych robotników z Indii, którzy po raz pierwszy przybyli w 1845 roku, bębnienie tassa stało się ważnym wyznacznikiem indyjskiej tożsamości kulturowej Trynidadu na Trynidadzie i Tobago. Film eksploruje muzyczne i społeczno-polityczne elementy tassa, skupiając się na życiu i rodzinie znanego perkusisty Lenny’ego Kumara. W miarę rozwoju akcji tassa wyłania się jako metafora indyjskiej kultury na Karaibach, zakorzenionej w Indiach, a jednocześnie całkowicie karaibskiej.
>>>
ENG bellow
Christopher L. Ballengee
Is an ethnomusicologist and Associate Professor of Music at Anne Arundel Community College (Maryland, USA) with research interests in the Caribbean, South Asia, and ethnographic and documentary film. Recent work includes production of the feature-length documentary film Sweet Tassa: Music of the Indian Caribbean Diaspora (2019) and a forthcoming edited volume titled Music, Sound, and Documentary Film in the Global South (2022).
Info about the film:
Sweet Tassa: Music of the Indian Caribbean Diaspora
Runtime: 58 minutes
Brought by indentured laborers from India who first arrived in 1845, tassa drumming has become an important marker of Indian Trinidadian cultural identity in Trinidad and Tobago. The film explores musical and socio-political elements of tassa, focusing on the life and family of noted drummer Lenny Kumar. As the story unfolds, tassa emerges as a metaphor for Indian Caribbean culture, rooted in India while also thoroughly Caribbean.
Spotkanie moderuje dr Łukasz Smoluch.
Wydarzenie współorganizowane przez Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Wstęp wolny

25 stycznia 2022