Koncert: Maniucha & Ksawery / Dom Tramwajarza

Koncert: Maniucha & Ksawery / Dom Tramwajarza

31 sierpnia 2022 @ 20:00 - 22:00

40PLN
Zapraszamy serdecznie na koncert duetu Maniucha i Ksawery – Oj borom, borom.
31.08.2022 (środa), godz. 20
Dom Tramwajarza, ul. Słowackiego 19/21, Sala Amarantowa
Oj borom, borom to próba stworzenia wielopłaszczyznowej opowieści na bazie archaicznych pieśni zachodniego Polesia. Punktem wyjścia są wiosenne, weselne i miłosne pieśni ze wsi Kurczyca pod Nowogradem Wołyńskim, zasłyszane opowieści, bajki zapisane w tych okolicach przez Oskara Kolberga.
Technika śpiewu, ładunek emocjonalny zawarty w samym materiale muzycznym, ale też pamięć sytuacji, ludzi, przyrody, opowieści towarzyszących pieśniom są pretekstem do wspólnego muzykowania. Opowieść snują wspólnie głos i kontrabas – jako równorzędni jej narratorzy.
Kontrabas nie tylko towarzyszy, ale też samodzielnie opowiada, dialoguje z pieśniami i opowieściami. Głos i kontrabas stają się równoważnymi uczestnikami muzycznej sytuacji, ich role się przenikają, równoważą, wymieniają. W toku poszukiwań okazuje się, że muzyka wiejska i improwizowana to bliskie sobie języki, czy wręcz lokalne odmiany jednego języka.
MANIUCHA I KSAWERY to duet, który w autorski sposób łączy jazzową improwizację z ginącymi pieśniami ukraińskiego Polesia. W swoich kompozycjach przywołują pieśni wiosenne, żniwne, weselne, miłosne, dziadowskie, kolędy i kołysanki, łącząc je w opowieści odwzorowujące cykle przyrody i ludzkiego życia. Wspólnie snują opowieści przekraczając granice czasu i gatunków muzycznych, czerpiąc z wieloletnich podróży Maniuchy do śpiewaczek z ukraińskich wsi i wspólnej muzycznej wyobraźni. Niejednokrotnie sięgają także do archiwalnych nagrań z polskich wsi tego terenu.
Zespół wystąpił na:
– WOMEX 2017, SPRING BREAK, MENT LUBLANA
– FESTIWALACH KOLORY POLSKI, DWA BRZEGI, STREFA CISZY, ETHNO PORT POZNAŃ, ETHNIESY BYDGOSZCZ, MUZYKA ZAKLĘTA W DREWNIE
– W NARODOWYM FORUM MUZYKI WE WROCŁAWIU, FILHARMONII SZCZECIŃSKIEJ, FILHARMONII W ŁUCKU NA UKRAINIE
I wielu innych…
Bilety:
30 zł (przedsprzedaż), 40 zł (w dniu koncertu).
Dostępne na platformie GoOut (https://goout.net/pl/bilety/maniucha-i-ksawery/hsao/ oraz w Domu Tramwajarza.

31 sierpnia 2022
40PLN